Reguli rezervare denumire PFA sau II

Deși nu pare, una dintre cele mai mari probleme la înființarea unei firme sau PFA/II este găsirea unei denumiri disponibile și care poate fi rezervată.

Pentru că verificarea denumirilor se face la nivel național, cu greu se mai găsește o denumire disponibila, de aceea trebuie să fiți creativi când vine vorba de propunerea unor variante de denumire.

Acum, noi vom discuta despre ce variante avem când dorim rezervarea numelui unei PFA/II.

Prima variantă pe care o propunem este numele complet al titularului, urmat de sintagma „Persoană Fizică Autorizată”, respectiv „Întreprindere Individuală”.

De exemplu, Popescu Florin Persoană Fizică Autorizată/Popescu Florin Întreprindere Individuală.

Din păcate, am întâlnit multe situații în care numele complet al titularului urmat de Persoană Fizică Autorizată/ Întreprindere Individuală să nu fie disponibil.

Atunci când nu este posibilă rezervarea denumirii firmei cu numele complet al titularului, există următoarele alternative:

  • Numele + inițiala prenumelui titularului – conform legii (art. 34 din Ordinul MJ 2594 din 2008), denumirea unui PFA/II poate fi formată și din numele persoanei + inițiala prenumelui urmat de sintagma Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală. De exemplu, Popescu F. Persoană Fizică Autorizată/Popescu F. Întreprindere IndividualăAșadar, dacă denumirea firmei cu numele complet al titularului nu este disponibilă, se poate încerca varianta formată din nume și inițiala prenumelui.
  • Numele complet al titularului + inițiala tatălui – o altă variantă este completarea numelui titularului cu inițiala prenumelui tatălui (astfel, luând exemplul numelui de mai sus, dacă prenumele tatălui ar fi George, atunci denumirea firmei ar putea fi Popescu G. Florin Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală).
  • Numele complet al titularului+ inițiala mamei – Dacă nici varianta cu inițiala tatălui nu este disponibilă, se încearcă, așa cum am prezentat mai sus, cu inițiala mamei.
  • Alte variante – Dacă niciuna din aceste variante nu funcționează, situația devine  problematică și va recomandam sa luati legatura, fie telefonic, fie la ghișeu cu referenții de la Oficiul Registrului Comerțului din județul în care va fi înființată PFA-ul  sau II-ul, pentru a-i întreba cum să procedati în acest caz. Asta, deoarece deși există variante alternative pentru situația prezentată mai sus,  în functie de județul în care va fi înființată PFA-ul/II-ul, cei de la Registru au propriile preferințe cu privire la alegerea unei denumiri adecvate. Potrivit  legii, se poate alege una din următoarele 3 variante:
    1. Denumirea se completează cu inițialele ambilor părinți – continuând exemplul de mai sus și presupunând că prenumele mamei este Ana, denumirea ar deveni Popescu M. A. Florin Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală.
    2. Denumirea se completează cu prenumele întreg al unui părinte (de obicei al tatălui, iar dacă nici această variantă nu este liberă, cu prenumele mamei) – în același exemplu, denumirea firmei ar fi Popescu Mihai Florin Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală sau Popescu Ana Florin Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală.
    3. Denumirea se completează cu o altă mențiune care are rolul de a identifica titularul sau activitatea desfășurată – spre exemplu, dacă vreti să desfășurati activități în consultanță IT, se poate adăuga sintagma consultant IT; dacă vreti să desfășurați servicii de transport se poate adăuga cuvântul transport etc. Astfel, o altă variantă a denumirii firmei ar putea fi Popescu Florin Transport Persoană Fizică Autorizată/Întreprindere Individuală.

Această problemă apare pentru că legislația aplicabilă în vigoare nu prevede în mod clar care este ordinea în care se probează variantele alternative atunci când numele complet al titularului  nu este disponibil, ceea ce lasă loc la interpretare.